Σεισμός στις αγορές – H Moody’s υποβάθμισε την Μεγάλη Βρετανία


Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι διεθνείς αγορές από την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να αφαιρέσει την αξιολόγηση ΑΑΑ από την Μεγάλη Βρετανία. 


Η Μεγάλη Βρετανία είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως και βρίσκεται και στους πανίσχυρους G7, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον αμερικανικό οίκο να υποβαθμίσει τελικά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από ΑΑΑ σε ΑΑ1. 

Σε μία προσπάθεια να αιτιολογήσει την απόφαση αυτή, η Moody’s αναφέρει πως η Μεγάλη Βρετανία έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση που την έχει οδηγήσει σε μία αδυναμία η οποία και αναμένεται να διαρκέσει για αρκετά χρόνια. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η μείωση της δανειοδότησης τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. 

Ο George Osborne, επιφανής Άγγλος πολιτικός με μακρά θητεία στην πολιτική σκηνή της χώρας του, μετά την υποβάθμιση από τη Moody’s δήλωσε ότι «το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα είναι κάτι από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Σχόλια