«Φθηνό» ευρώ για τις αδύναμες Οικονομίες του νότου – Στη δίνη της ύφεσης και η Γερμανία


Έτοιμη η Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός "φιλικού" νομίσματος - "Ανάσα" για τους αδύναμους του Νότου.


Ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για την καθιέρωση ενός «φθηνού» ευρώ στις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες του ευρωνότου.

Η πρόταση που τέθηκε ακροθιγώς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., βρίσκει ισχυρούς υποστηρικτές στα πρόσωπα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι και οικονομολόγων της J.P. Morgan.

Σε περίπτωση που η πρόταση Ρόμπεϊ μπει σε τροχιά υλοποίησης το ευρώ θα «σπάσει» στα δύο, ένα «σκληρό» νόμισμα για τις Οικονομίες του Βορρά και ένα «φθηνό» για αυτές του Νότου. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προσδοκά να καταστήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα λιγότερο «ανθρωποφάγο».

Τα κράτη –μέλη που θα υιοθετήσουν το «μαλακό» ευρώ (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα) θα απεμπλακούν από τα σκληρά προγράμματα λιτότητας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουν πλήρως τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι συζητήσεις για τη θέση του ευρώ στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη (ισοτιμία, «σκληρός» πυρήνας) άνοιξαν υπό το βάρος των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό πλέον των ισχυρών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία).

Έγκυρες κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο SpiroSpero.gr ότι «οι ισχυροί της Ευρώπης δεν απειλούνται πλέον από την ύφεση, αλλά ήδη την αντιμετωπίζουν». Οι βιομηχανικοί δείκτες της Γερμανίας βαίνουν συνεχώς μειούμενοι το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και το πρώτο του 2013, ενώ λίγοι γνωρίζουν (ακόμα και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου) ότι μετά τον Μάρτιο η Άνγκελα Μέρκελ εξετάζει σοβαρά την υλοποίηση ενός μίνι προγράμματος λιτότητας για να προλάβει τα χειρότερα.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να αναδεικνύουν κυρίαρχη δύναμη την επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ωστόσο οι παραδοσιακοί πολιτικοί της σύμμαχοι εμφανίζονται καθηλωμένοι σε επίπεδο εκλογικής επιρροής. Αυτό σημαίνει –σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών- ότι ακόμα κι αν κάνει περίπατο η πρώην Ανατολικογερμανίδα πολιτικός στις προσεχείς εκλογές θα αναγκασθεί να συμπράξει με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Πέερ Σταϊνμπουργκ...


πηγη

Σχόλια