Το NATO κυρήσσει τον πόλεμο στους hackers


Μετά την αμερικανική κυβέρνηση που συζητά ακόμη και τη χρήση πυρηνικών όπλων ως αμυντική τακτική σε επιθέσεις από hackers, έρχεται και το NATO να αποδείξει ότι ο φάκελος Cyber-warfare βρίσκεται στις προτεραιότητές του.
Πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε σε βιβλίο και αναρτήθηκε σε αυτή τη σελίδα στο web, το Εγχειρίδιο του Τάλιν. Πρόκειται για ένα σύνολο από νόμους που εκπονήθηκαν από την επιτροπή Cyber Defence Centre of Excellence του NATO.
Οι νόμοι αυτοί δεν έχουν ψηφιστεί (ακόμα!) και ο λόγος ύπαρξής τους –σύμφωνα με τον ΝΑΤΟ- είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου «σαβουάρ βιβρ» το οποίο θα ισχύει κατά τη διάρκεια ενός Κυβερνοπολέμου.
Ως άλλη Συνθήκη της Γενεύης που προβλέπει τη φροντίδα των τραυματιών ή την καλή συμπεριφορά προς τους αιχμαλώτους, το Εγχειρίδιο του Τάλιν (ή Tallinn Manual) κάνει λόγο για εξαίρεση από τους στόχους του NATO πυρηνικών εργοστασίων, νοσοκομείων, σχολείων, αθώων πολιτών κ.λπ.
Με λίγα λόγια, όλα τα υπόλοιπα είναι εν δυνάμει στόχοι για βομβαρδισμούς, σε περίπτωση που ξεσπάσει Κυβερνοπόλεμος.
Στην ελληνική Wikipedia, στον λήμμα για το NATO, διαβάζουμε τα εξής: «Στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης που έχει σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς (στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, μορφωτικό), την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων και την αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες».
Προφανώς, εκτός από την «ένοπλη επίθεση», στο παραπάνω κείμενο πρέπει να προστεθεί και η «κακόβουλη διαδικτυακή επίθεση».
 
Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι το NATO ξεκαθαρίζει τις περιστάσεις στις οποίες θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τα φυσικά του όπλα εναντίον του κακόβουλου software: «Καταστροφή, τραυματισμός ή φόνος».
Αφήνει, όμως και ένα παραθυράκι λέγοντας ότι «αφορμή στρατιωτικής επέμβασης μπορεί να θεωρηθεί και η επίθεση σε πολιτικά αντικείμενα (civilian objects)».
Ο όρος «αντικείμενα», πάντως, δεν είναι ξεκάθαρος και οι συντάκτες του Tallinn Manual σκέφτονται να τον μετατρέψουν σε «data». Όπως και να ‘χει, το συγκεκριμένο παραθυράκι εύκολα μετατρέπεται σε μπουκαπόρτα…
Όσο περισσότερο οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους στο παράλληλο σύμπαν του Internet, τόσο περισσότερο θα ακούμε -και σύντομα θα νιώθουμε- για νομικό και στρατιωτικό σύστημα στον Κυβερνοχώρο.
 
Tο Εγχειρίδιο του Τάλιν (ή Tallinn Manual) κάνει λόγο για εξαίρεση από τους στόχους του NATO πυρηνικών εργοστασίων, νοσοκομείων, σχολείων, αθώων πολιτών κ.λπ. σε περίπτωση Κυβερνοπολέμου
Οι hackers μεταλλάσσονται: Από αθώα geeks που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο web επειδή στην πραγματική ζωή είχαν μηδενικά social skills, παίρνουν την μορφή αδίστακτων απατεώνων που ξεγελούν τους ανυποψίαστους για να πλουτίσουν.
Υπάρχει και μια άλλη κάστα από hackers. Οι επονομαζόμενοι hacktivists, οι οποίοι χρησιμοποιούν το web σαν μέσο για τη διασπορά της γνώσης και της αλήθειας χωρίς το φιλτράρισμα της εκάστοτε εξουσίας.
Τα όπλα του NATO προς ποια από τις δύο κατηγορίες των hackers λέτε να στρέφονται;


Πηγή: TheGang.gr

Σχόλια