«Ένας πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή»


Ένας πόλεμος με τη Νότια Κορέα μπορεί να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή, φέρεται πως δήλωσε εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού Στρατού μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Ο Βορειοκορεάτης στρατιωτικός έκανε την παραπάνω δήλωση αναφερόμενος στη διακοπή της λεγόμενης «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών αλλά και των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη (DMZ) που χωρίζει το νότο από το βορά.
«Έτσι όπως έχει η κατάσταση τώρα ένας πόλεμος με τη Νότια Κορέα μπορεί να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή. Δεν υπάρχει ανάγκη να διατηρούμε επικοινωνία την οποία είχαν εγκαταστήσει οι Στρατοί των δύο χωρών στο παρελθόν » , είπε ο Βορειοκορεάτης στρατιωτικός.
Ήδη εδώ και μια εβδομάδα τουλάχιστον ο βοράς έχει σταματήσει να απαντά σε κλήσεις των αμερικανικών δυνάμεων οι οποίες εποπτεύουν την DMZ. Ταυτόχρονα η «κόκκινη» γραμμή επικοινωνίας χρησιμοποιείτο μέχρι και πρότινος σχεδόν σε καθημερινή βάση για τη μοναδική νοτιοκορεατική επένδυση η οποία λειτουργεί στη Βόρεια Κορέα και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Kaesong.
Εκεί 123 νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις δίνουν δουλειά σε περίπου 50.000 Βορειοκορεάτες για την παραγωγή οικιακών αγαθών και περίπου 120 Νοτιοκορεάτες βρίσκονται σχεδόν κάθε ημέρα σε βορειοκορεατικό έδαφος. Μέσω της γραμμής αυτής κανονίζονταν ζητήματα μετάβασης στη Β. Κορέα των Νοτιοκορεατών και αποχώρησής του από εκεί. Τώρα με την κατάργησή της από τον βορά δεν υπάρχει κανένα επίσημο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια