Τώρα ζητά από τους εφοριακούς να σταθούν στους πολίτες που δοκιμάζονται


Δύο εβδομάδες μετά την εντολή προς όλους τους εφόρους να προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις εφόσον οι πολίτες ή οι επιχειρήσεις χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο, ο γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης επανέρχεται με νέα εγκύκλιό του με την οποία καλεί αυτή τη φορά τους εφοριακούς υπαλλήλους σε συστράτευση και τους ζητά να σταθούν στους πολίτες που δοκιμάζονται. Μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι θα πρέπει «να εισπράττουμε από αυτόν που μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να ανακαλύπτουμε τον φοροφυγά».
Σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά των δύο επιστολών, στις 6 Φεβρουαρίου 2013 όλοι οι προϊστάμενοι των εφοριών της χώρας έλαβαν την εγκύκλιο με την οποία καλούνται να προχωρήσουν σε διώξεις ληξιπρόθεσμων οφειλετών διαφορετικά θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη. Όμως, δεκαέξι ημέρες μετά, στις 22 Φεβρουαρίου 2013, ο κ. Θεοχάρης επανέρχεται με εγκύκλιό του με τον πρωτότυπο τίτλο «κάλεσμα σε συστράτευση» και μάλιστα ζητά να λάβουν γνώση όλοι οι υπάλληλοι.

Στην επιστολή του ο κ. Θεοχάρης, σύμφωνα με το BHMA αναφέρει τα εξής: «Η οικονομική συγκυρία είναι κρίσιμη για όλους. νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτος δοκιμάζονται για μια ακόμη χρονιά. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα δώσουν καρπούς, ελπίζουμε σύντομα, όμως η πίεση θα είναι συνεχής για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα. Σε αυτό το κλίμα, το χρέος μας, εφοριακών, τελωνειακών, χημικών, επιθεωρητών αλλά και όλων των υπαλλήλων της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων είναι πολυδιάστατο και εθνικό. Πρέπει να σταθούμε στους πολίτες που δοκιμάζονται. Πρέπει να νιώσουμε τις δυσκολίες τους δυσκολίες που σε μεγάλο βαθμό περνάμε και εμείς με τις οικογένειές μας, και να τους σταθούμε. Ο ρόλος μας υποστηρικτικός των φορολογουμένων και οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στο πλάι τους, δίπλα στον εργοδότη που δοκιμάζεται- στο πλευρό του οικογενειάρχη που δυσκολεύεται και πιέζεται καθημερινά.

Παράλληλα, έχουμε χρέος να κρίνουμε δίκαια. Να εισπράττουμε από αυτόν που μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να ανακαλύπτουμε τον φοροφυγά. Έχουμε χρέος δικαιοσύνης απέναντι στους πολίτες και χρέος αποτελεσματικότητας απέναντι σε όσους έχουν πληγεί από τα δυσβάσταχτα μέτρο. Είμαστε θεματοφύλακες του προϋπολογισμού και πρέπει να τον προφυλάξουμε από αστοχίες. Σας καλώ λοιπόν σε συστράτευση στους δύο αυτούς σκοπούς.

Αναγνωρίζω πως υπάρχουν δυσκολίες τις οποίες έχουμε εντοπίσει και δρομολογούμε τη σταδιακή αντιμετώπιση τους. Η δυσκολία του αγώνα τον κάνει πιο αξιόλογο. Ωστόσο αναγνωρίζω τα προβλήματα και θα εργαστώ γη να επιλυθούν, θα τα αλλάξουμε μαζί με τις υπηρεσίες. Κάθε βήμα, θα είναι προσεκτικό, ώστε να είναι σταθερό χωρίς να βαίνει σε βάρος της απαιτούμενης ταχύτητας.

Μην αφήσουμε τον χρόνο να πάει χαμένος ο κάθε συνάδελφος είτε είναι σε θέση ευθύνης είτε όχι, θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Οι διευθυντές, υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες θα πρέπει να γνωρίζουν τους στόχους της υπηρεσίας και να εργάζονται συνέχεια για να τους πετύχουν. Δεν υπάρχει περιθώριο για τη μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η Γενική Γραμματεία δημοσίων Εσόδων πρέπει να αποτελείται από τους καλύτερους. Ειδικά οι επίορκοι δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα μακριά από «ψευδοσυναδελφική» αλληλεγγύη.

Είναι απαραίτητο να αναδείξουμε τους ανθρώπους που θα ξεχωρίσουν, για να επιτρέψουμε ένα νέο ήθος να ανθίσει.

Η εμπιστοσύνη μου σε εσάς είναι δεδομένη. Αξιοποιείστε την για να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

«Αρχή άνδρα δείκνυσι» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Είναι καιρός να δείξουμε από τι είμαστε φτιαγμένοι».


Η Νέα Εγκύκλιος: Όποιος δεν πληρώνει θα πηγαίνει φυλακή
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης απαιτεί με κατ΄ επείγουσα εγκύκλιό του, από τους εφόρους να βάλουν φυλακή όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ και έχουν πει «όχι δεν πληρώνω» στην εφορία. Η εγκύκλιος αφορά όσους οφείλουν πάνω από 4 μήνες. 
Στην εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη υπενθυμίζεται στους εμπόρους ότι «όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο. Υ.) χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών. τιμωρείται με ποινή φυλάκισης».
Σε εγκύκλιο που έστειλε επισημαίνει ότι «κατά το χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται, το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 111ΠΚ, είναι πενταετής (σχετ. ΟλΑΠ 2/2011). Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κλπ.), εφιστάται n προσοχή των Προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Παράλληλα με άλλη εγκύκλιο του περιγράφονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως και 48 δόσεις, στο πλαίσιο της ισχύουσας χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ίσο με 5 τοις χιλίοις της βασικής οφειλής το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ζητήσουν από την Εφορία τους, διευκόλυνση τμηματικής εξόφλησης σε έως και 26 δόσεις οι οποίες με την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης και υπό προϋποθέσεις, μπορούν να φτάσουν τις 48.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Δικαιολογητικά. Στον προς εξέταση φάκελο που συνοδεύει την αίτηση για χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν:

• Η πρωτότυπη αίτηση του οφειλέτη

• Το πρωτότυπο παράβολο

• Το ειδικό κατά περίπτωση έντυπο συμπληρωμένο με τα κριτήρια του άρθρου 17 του ν. 2648/1998 και την άποψη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου επί του σχετικού αιτήματος

• Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης)

• Αντίγραφα ισολογισμών των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης), στους οποίους θα εμπεριέχεται και η έκθεση ελέγχου ορκωτού ελεγκτή

• Πρόσφατο δευτεροβάθμιο ισοζύγιο με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους και

• Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο έχει προσκομισθεί από τον αιτούντα, προκειμένου να τεκμηριωθεί η οικονομική του αδυναμία.

2. Παράβολο. Προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής είναι να έχει ήδη πληρωθεί το προβλεπόμενο παράβολο. Στην περίπτωση που με το ίδιο αίτημα ζητείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, μέρος των οποίων ρυθμίζεται για πρώτη φορά, άλλο για δεύτερη και τέλος ένα μέρος για τρίτη, πρέπει να καταβάλλονται ισάριθμα παράβολα για όλες τις ως άνω επιμέρους διευκολύνσεις.

3. Δόσεις. Η απόφαση της διευκόλυνσης «υλοποιείται»- για το ΥΠΟΙΚ- με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε εντός τριμήνου από την έκδοση της σχετικής απόφασης. Μέχρι την πληρωμή δηλαδή της πρώτης δόσης, το χρέος θεωρείται μη ρυθμισμένο, παρά την έκδοση της απόφασης χορήγησης διευκόλυνσης.

4. Απώλεια ρύθμισης. Αν η σχετική απόφαση δεν υλοποιηθεί μέσα στο προβλεπόμενο τρίμηνο, η διευκόλυνση θεωρείται απωλεσθείσα και, εφόσον επιθυμείται η ρύθμιση του συγκεκριμένου χρέους, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα (δεύτερη ή τρίτη κατά περίπτωση) διευκόλυνση.

5. Αίτηση επανεξέτασης. Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής απαιτείται η υποβολή αίτησης από την οποία να προκύπτει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση. Σε κάθε περίπτωση από τα εισοδήματα του οφειλέτη και τα λοιπά στοιχεία που αυτός έχει συνυποβάλει πρέπει να προκύπτει ότι η καταβολή των ανωτέρω δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης καθίσταται προβληματική έως αδύνατη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο , κατά την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης θα πρέπει να εξετάζεται:

• Πρώτον, εάν το αίτημα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, ήτοι εντός δύο μηνών από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή δόσης και

• Δεύτερον, εάν η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής παραμένει ενεργή και δεν έχει απωλεσθεί. Μάλιστα ο δεύτερος έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα στάδια της επανεξέτασης, ήτοι τόσο κατά τη συζήτηση του αιτήματος από το αρμόδιο όργανο, όσο και κατά τη υλοποίηση της απόφασης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς η επανεξέταση σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις θεωρείται συνέχεια της χορηγηθείσας πρώτης διευκόλυνσης.



Πηγή

Σχόλια