ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ( Ό χώρος πού μεγάλωσε ό Δίας, γιά νά προστατευθεί άπό τήν οργή τού πατέρα του Κρόνου)

Δίας ο κρηταγενής
Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Δίας, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων του Ολυμπιακού Πανθέου, ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέας, οι οποίοι είχαν γονείς τη Γη και τον Ουρανό.


Ο Κρόνος, ο πατέρας του Δία, έτρωγε όλα τα παιδιά του μόλις γεννιόνταν, επειδή οι γονείς του του είχαν πει ότι είναι πεπρωμένο μια μέρα κάποιο από τα παιδιά του να του πάρει τη βασιλεία.

Η Ρέα, η μητέρα του Δία, όταν επρόκειτο να γεννήσει το Δία, παρεκάλεσε τους γονείς της, τη Γη και τον Ουρανό, να καταστρώσουν κάποιο σχέδιο με το οποίο θα μπορούσε να διαφύγει κάπου μακριά, όταν θα γεννούσε το Δία, για να τον γλιτώσει από του Κρόνου τα δόντια. Αυτοί υπάκουσαν και την έστειλαν μια νύκτα με βαθύ σκοτάδι στην πόλη Λύκτο της Κρήτης και απ’ εκεί στο όρος «η Δίκτη» (ή το Δίκτον), όπου γέννησε κρυφά το Δία. Ωστόσο κάποια στιγμή έμαθε ο Κρόνος τα καθέκαστα και ήλθε και ζήτησε να δει το παιδί.


Η Ρέα γνωρίζοντας τις προθέσεις του Κρόνου σπαργάνωσε ένα βράχο και τον έδωσε στον Κρόνο, ο οποίος αμέσως τον καταβρόχθισε, νομίζοντας ότι είναι ο Δίας και τον οποίο αργότερα ξέρασε στον Παρνασσό. Σύμφωνα με τους άλλους αρχαίους συγγραφείς (ενδεικτικά): Απολλόδωρο, Διονύσιο Αλικαρνασσέα κλπ, όταν η θεά Ρέα γέννησε το Δία σε σπήλαιο της Δίκτης της Κρήτης, στο Δικταίο ‘Αντρο, επέστρεψε στον Όλυμπο, ώστε να μην πονηρευτεί κάτι ο Κρόνος με την απουσία της και για να μην πεθάνει ο νεογέννητος Δίας τον παρέδωσε να τον αναθρέψουν κρυφά οι Κ(ου)ρήτες που έμεναν στη Δίκτη.


Από εκει μετέφεραν τον νεογένητο θεό στο Ιδαίον άντρον και έβαλαν μια αίγα(γρο) (= άγρια κατσίκα), τη λεγόμενη Αμάλθεια, να θηλάζει το Δία και οι ίδιοι κροτούσαν τις ασπίδες τους, όταν έκλεγε ο Δίας, για να μην ακούει τα κλάματά του ο πατέρας του Κρόνος.Αναφέρουν επίσης ότι σύμφωνα με τους θρύλους, οι μέλισσες νύμφες Αδράστεια και Ίδη τον τάιζαν με βασιλικό πολτό, τα ολόλευκα περιστέρια και ένας αετός του κουβαλούσαν την αμβροσία και το νέκταρ, η νύμφη Ίδη χάρισε στο Δία ένα παιχνίδι, μια κρυστάλλινη σφαίρα (μπάλα) που όταν την πετούσε ψηλά, άφηνε λαμπρές πολύχρωμες γραμμές στον αέρα, όπως τα άστρα του ουρανού κ.α.


Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά σπήλαια της Κρήτης. Η άλλη του ονομασία είναι Σπηλιάρα της Βοσκοπούλας ή απλώς Σπήλιος. Βρίσκεται στα ανατολικά του Ψηλορείτη, κοντά στα Ανώγεια σε υψόμετρο 1538 μ. και απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου 75 χλμ. Η φήμη του συνδέεται με εκτενέστατες μυθολογικές αναφόρες για τον Θεό Δια.

Σύμφωνα με τον μύθο, το σπήλαιο αυτό ήταν ο τόπος γέννησης του Κρηταγενή Δία. Κατά μια άλλη και μάλλον επικρατέστερη μυθολογική άποψη το Ιδαίον Άντρο ήταν ο τόπος ανατροφής του Δία, από την αίγα Αμάλθεια, ενώ η γέννηση του τοποθετείται στο Δικταίο Αντρο, σε σπήλαιο του όρους Δίκτη. Σύμφωνα μάλιστα με τον Διώδορο, κατα την μεταφορά του νήπιου Δία, από το Δικταίο στο Ιδαίο Άντρο, έπεσε ο ομφαλός του κοντά στον σημερινό ποταμό Κρατερό,ανατολικά του Ηρακλείου.
Σπήλαιο Ιδαίον Άντρον

Το σπήλαιο χωρίζεται εσωτερικά σε τρεις θαλάμους και το άδυτο. Κατά την είσοδο στο Σπήλαιο Ιδαίον Άντρον κρητικό σπήλαιο, υποδέχονται τον επισκέπτη τρεις επιβλητικοί σταλακτίτες, ιδιαίτερου κάλλους. Από το 1884, που o Ιταλός αρχαιολόγος F. Halbherr πραγματοποίησε την πρώτη αρχαιολογική ανασκαφή, σημαντικά και πλούσια ευρήματα έχουν έρθει στο φως όπως:χάλκινες ασπίδες , όπλα, σφραγιδόλιθοι, χάλκινα ειδώλια, τρίποδες, λύχνοι κ.α.

Οι πιο σημαντικές ανασκαφικές έρευνες ήταν αυτές των ετών 1885, 1956, 1983 κ.ε. οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το σπήλαιο αύτο υπήρξε κέντρο λατρείας και φημισμένο ιερό. Υπήρξε επίσης τόπος εποχικής κατοικίας καθώς και καταφύγιο. Κατα την προανακτορική περίοδο, λατρευόταν εκεί ο νεαρός μινωικός θεός που προσωποποιούσε την βλάστηση, ένω προς το τέλος της μινωικής εποχής τον διαδέχτηκε και λατρευόταν ο Κρηταγενής Διάς.

Σε απόσταση 70 μ. από το Ιδαίον Άντρο, διασώζεται βωμός, ο οποίος λαξεύτηκε στο βράχο. Κάτω από το σπήλαιο, εντοπίστηκε αρχαίο κτιριο του οποίου το ένα δωμάτιο ανασκάφηκε και ήρθαν στο φώς τεμάχια κρατήρων των ύστερων Ρωμαικών χρόνων. Σήμερα το Ιδαίον Άντρο δέχεται χιλιάδες τουρίστες από όλη την Κρήτη κάθε χρόνο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.




revealedtheninthwave.blogspot.com


Σχόλια