Τα απόνερα του φιάσκου της Πόλης: Ζητούν έμμεσα ακύρωση των ελληνικών ερευνών σε ΑΟΖ


Με μια κίνηση που έχει ως καθαρό στόχο να ακυρώσει τις προσπάθεες της Ελλάδας να εξορύξει τους υδρογονάνθρακες που κρύβει στο ύπέδαφός της ή να αποδεχθεί την συνεκμετάλλευσή τους ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι "Η Άγκυρα είπε στην Αθήνα πως δεν έχει πρόθεση να διενεργήσει έρευνες στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά θέματα ως αφορμή για τη δημιουργία έντασης αλλά ως αφορμή για ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεών μας. Θα δούμε εάν και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την αρχή», είπε ο ΤΓιλντίζ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ελληνική ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 22 Φεβρουαρίου.
Δηλαδή με απλά λόγια "Αν τολμήσετε να κάνετε έρευνες και να ακακηρύξετε ΑΟΖ θα έχει ένταση με ότι αυτό συνεπάγεται". Πρακτικά τα ίδια λέει και το ελληνικό ΥΠΕΞ του Δ.Αβραμόπολου σε πλήρη ταύτιση πλέον των θέσεων του με το τουρκικό ΥΠΕΞ και του Α.Νταβούτογλου.

«Η πραγματοποίηση ερευνών σε αμφισβητούμενες περιοχές θα δημιουργούσε ανησυχία όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σχετικά με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

«Λέμε ότι υπάρχουν δύο τρόποι: Ισχυροποιείς τη νομική βάση, αποσύρεσαι από αμφισβητούμενες περιοχές, ή αν εντοπίσεις κάτι εκεί αυτό θα έπρεπε να ανήκει σε ολόκληρη την Κύπρο. Πρόκειται για φυσικούς πόρους. "Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" (σσ. αναφέρεται στα Κατεχόμενα) είπε όταν ξεκινήσαμε κοινές έρευνες πως οτιδήποτε εντοπιστεί θα μοιραστεί σε λογικά μερίδια. Γιατί τα ενεργειακά θέματα να αποτελέσουν ζήτημα που θα δημιουργήσει ένταση όταν οι σχέσεις μας με την Ελλάδα σε όλους τους υπόλοιπους τομείς πηγαίνουν καλά;», αναρωτήθηκε ο Τ.Γιλντίζ και το ερώτημα είναι σε ποιους τομείς πηγαίνουν καλά; Εκτός και αν εννοεί την μαζική οικονομική διείσδυση των Τούρκων "επιχειρηματιών" στην Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση ρώτησε την τουρκική πλευρά αν σκοπεύει να κάνει έρευνες στο Αιγαίο. «Απαντήσαμε, "μέχρι τώρα δεν σκοπεύουμε να κάνουμε". Μήπως δεν ξέρουμε ότι οι έρευνες δημιουργούν αμφισβητήσεις; Και βέβαια το ξέρουμε», είπε ο Γιλντίζ.
Με την μικρή διαφορά ότι η Άγκυρα ΔΕΝ θεωρεί Αιγαίο, αυτό που θεωρεί η Ελλάδα, δηλαδή την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Αυτό το διευκρίνησαν οι Έλληνες κυβερνητικοί; Γιατί για το Αιγαίο υπάρχει  το πρωτόκολλο Γιλμάζ-Παπούλια μετά την κρίση του 1987. Αλλά τις περιοχές ανατολικά της Ρόδου η Τουρκία δεν τις θεωρεί "Αιγαίο", όπως επιμένει να τις θεωρεί η ελληνική.
Επί του προκειμένου: Η Άγκυρα θέλει να ακυρώσει την δυνατότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε έρευνες εντός των περιοχών ελληνικών δικαιωμάτων της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ. Αυτό την ενδιαφέρει περισσότερο και από την συνεκμετάλλευση. Η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα με το να μην κάνει έρευνες στο Αιγαίο. Η Ελλάδα έχει να χάσει πολλά. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Άγκυρα θέλει συνεκμετάλλευση. Για την επιτύχει χρησιμοποιεί την απειλή της έντασης.
Πρόβλεψη: Μετά το "ξύλο" που έπεσε στην Κωνσταντινούπολη απόρροια και του πρωτοφανούς "στησίματος" από τον ΥΠΕΞ Δ.Αβραμόπουλο (καλό είναι να του απονεμηθεί κι ένα τουρκικό διαβατήριο τιμής ένεκεν, αφού είναι και τόσο φίλος με τους Ρ.ΤΕρντογάν και Α.Νταβούτογλου), τα "φτερά" του Α.Σαμαρά είναι "κομμένα" και θα κάνει καιρό να συνέλθει. Θα δούμε πότε θα βγει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό. Εκτός και αν πιστέψει κανείς ότι το πήραν για τον Μαύρη Θάλασσα...

Σχόλια