Ιστορία μου, αμαρτία μου η επένδυση της ΔΕΗ!


Ένα σκάνδαλο, τρεις παραιτήσεις!
Ένα σκάνδαλο, τρεις παραιτήσεις! Μεγάλες φουρτούνες στην Κυβέρνηση Σαμαρά έφερε η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ το 2007 και των υπευθύνων της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του Ομίλου Μυτιληναίου, για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
Μέσα σε δύο μέρες, τρία πρωτοκλασσάτα κυβερνητικά στελέχη, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εμπλέκονται άμεσα στο σκάνδαλο, που κόστισε στη ΔΕΗ και στο Ελληνικό Δημόσιο, 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ο «πολύς» Τάκης Αθανασόπουλος, μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, και προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς και ο γνωστός πλέον από τις δηλώσεις του για το ύψος του κατώτατου μισθού στη χώρα μας, πρώην πλέον Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργος Μέργος, αναγκάστηκαν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Ο μεν πρώτος, γιατί ήταν Πρόεδρος ΔΣ /Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, την επίμαχη περίοδο, ο δε δεύτερος ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ.
Ακολούθησε όμως και Τρίτη παραίτηση. Αυτή του Σπύρου Ευσταθόπουλου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος επίσης εκείνη την περίοδο ήταν μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ.
Οι αντικαταστάτες, πάντως, των κυρίων Αθανασόπουλου και Μέργου βρέθηκαν. Την θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει ο κ. Στέλιος Σταυρίδης, μέχρι σήμερα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ., ενώ τον κ. Μέργο αντικαθιστά η κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.
Για την ιστορία να πούμε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ το 2007 , για το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχαήλ Κορτέσης, ο οποίος είχε διατελέσει και Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει, ότι στη μετέπειτα ανάθεση του έργου της κατασκευής μονάδας στη Μεγαλόπολη δεν είχε δώσει την ψήφο του, αλλά και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
Το Αλιβέρι έπρεπε να παραδωθεί το 2009!
Ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι του σκανδάλου. Η ποινική δίωξη αφορά τη σύμβαση που είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2007 από τα τότε 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Τάκη Αθανασόπουλο και τη διοίκηση της ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Η επίμαχη μονάδα είναι συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο.
Στη σύμβαση είχε οριστεί ότι ο χρόνος θέσης σε εμπορική λειτουργία της μονάδας, η οποία αντικατέστησε αντίστοιχη ντιζελοκίνητη, είχε οριστεί σε 27 μήνες. Δηλαδή η μονάδα θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2009.
Και όμως, όπως φαίνεται από την απάντηση που έδωσε η ΔΕΗ, στις 20 Φεβρουαρίου του 2012, σε ερώτηση του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος και προφανώς γνωρίζει το θέμα, η κατασκευή της μονάδας μόλις εκείνη την περίοδο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, άρα δεν μπορούσε να τεθεί ακόμη σε δοκιμαστική λειτουργία, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την ημερομηνία, που υποτίθεται ότι όριζε η σύμβαση.
Ο λόγος της άσκησης δίωξης, σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση, έχει να κάνει με το ότι ενώ ήταν γνωστή η ύπαρξη προβλημάτων στην αδειοδότηση του έργου και δεν θα προχωρούσαν εγκαίρως οι εργασίες, εντούτοις το τότε διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ υπέγραψε τη σύμβαση. Συγκεκριμένα, το έργο αφορούσε την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που ήταν προϋπόθεση για τη λειτουργία της μονάδας. Στην απάντηση της ΔΕΗ διαβάζουμε, ότι η ολοκλήρωση από τη ΔΕΣΦΑ του αγωγού φυσικού αερίου δεν αναμενόταν πρίν τα τέλη Νοεμβρίου του 2012, και πως διεξάγονται συζητήσεις, ανάμεσα στις δύο εταιρίες, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής.
Η εισαγγελική έρευνα που προηγήθηκε της δίωξης έδειξε ότι η ζημιά που βάρυνε τη ΔΕΗ αφορούσε ποσό αποζημίωσης που κατέβαλε στον ανάδοχο, πριμ στη ΔΕΣΦΑ για την επιτάχυνση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου καθώς και ποσά που έχασε εξαιτίας των πρόωρα εκταμιευθέντων κεφαλαίων, επιβαρύνσεις από τόκους δανείων κ.λπ. Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις, ζημίωσαν τη ΔΕΗ κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.
Το σκάνδαλο και το εξώδικο της ΓΕΝΟΠ
Μία δεκαετία και διαρκεί η ιστορία της μονάδας; της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Μία ιστορία γεμάτη γεμάτη από καθυστερήσεις, αναβολές και σκανδαλώδεις αναθέσεις. Η καινούργια μονάδα στο Αλιβέρι, η οποία, σύμφωνα με τη σύμβαση κατασκευής της, έπρεπε να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, και όμως, τέθηκε τελικά σε δοκιμαστική λειτουργία, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή!
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.Το αρχικό τίμημα ήταν 219,16 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, με τις συνεχείς τροποποιήσεις και πρόσθετες απαιτήσεις της αναδόχου εταιρίας, δηλαδλη της ΜΕΤΚΑ του Ομίλου του Ευάγγελου Μυτιληναίου,τις οποίες έκανε αποδεκτές η διοίκηση της ΔΕΗ, το κόστος κατασκευής «φούσκωσε» κατά 45 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον.
Επίσης, τουλάχιστον άλλα 55.εκατομμύρια ευρώ έχει κοστίσει σε επιπλέον τόκους στην ΔΕΗ, μια και μεσοσταθμικά είναι σα να εξόφλησε το έργο περίπου 2 χρόνια νωρίτερα απ' ότι την ημερομηνία που θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Συνολικά, το συγκεκριμένο έργο, δημιούργησε «τρύπα» στην ρευστότητα της ΔΕΗ τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ. 200 εκατομμύρια ευρώ που έχουν πληρωθεί από την αρχική σύμβαση συν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που προστέθηκαν αργότερα.
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρονται στο εξώδικο, που απέστειλε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στις 4 Φεβρουαρίου του 2010 προς τη διοικήση της εταιρίας, σχετικά με το εν λόγω έργο. Το ΔΣ της ΔΕΗ το 2007 έσπευσε να υπογράψει τη σύμβαση με την ΜΕΤΚΑ, και να δεσμεύσει την επιχείρηση, παρά το γεγονός, ότι και η κατασκευή του έργου δεν μπορούσε να ξεκινήσει λόγω εύρεσης αρχαιοτήτων και ο αγωγός φυσικού αερίου που θα τροφοδοτούσε τη μονάδα ήταν αδύνατο να κατασκευαστεί εγκαίρως.
Μάλιστα, για κανένα απ' τα δυο, οι τότε υπεύθυνοι δεν μπορούν επικαλεστούν άγνοια, μια και τα μεν αρχαία βρέθηκαν πριν την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής και παρόλα ταύτα προχώρησαν και δέσμευσαν «χειροπόδαρα» την ΔΕΗ, για δε την -τότε αναμενόμενη, σήμερα αποδεδειγμένη- καθυστέρηση στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, οι υπεύθυνοι είχαν ενημερωθεί εγγράφως και επανειλημμένως από τον δεύτερο διαγωνιζόμενο, δηλαδή τη ΔΕΣΦΑ.
Στο εξώδικο, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σημείωνε, ότι δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθεί εξ ολοκλήρου η ΔΕΗ, από τις απαιτήσεις της ΜΕΤΚΑ που συνδέονται με την καθυστέρηση του έργου, όταν για αυτήν ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό το Ελληνικό Δημόσιο, πράγμα το οποίο έγινε τελικά. Επίσης, θεωρούσε τουλάχιστον προκλητική τη ρήτρα στη σύμβαση που είχε δεχθεί η διοίκηση της ΔΕΗ, ότι εφόσον ο εξοπλισμός της ΜΕΤΚΑ υποστεί μείζονα προβλήματα, ανεξαρτήτως των συνθηκών αποθήκευσης, η επιχείρηση δεσμευόταν, όχι μόνο να μην απαιτήσει ναποκατάσταση της ζημιάς, αλλά και να αναλάβει εξολοκλήρου το κόστος επισκευής του!
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ζητούσε τέλος από τη διοίκηση της ΔΕΗ μεταξύ άλλων, να της χορηγηθούν ακριβή αντίγραφα κάθε συμβατικού κειμένου και άλλου εγγράφου που αφορά στην εν λόγω σύμβαση, αλλά και να και να πληροφορηθεί εγγράφως σε ποιες ενέργειες θα προχωρούσε η διοίκηση της ΔΕΗ, έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και κάθε τρίτου, νομικού ή φυσικού προσώπου, που ενδεχομένως ευθύνεται για την μέχρι τότε μη εκτέλεση της σύμβασης, και την αντίστοιχη ζημιά της ΔΕΗ.

Σχόλια