ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ Έλλειψη νερού η βασική αιτία συγκρούσεων στο μέλλον


Σχεδόν τα δύο τρίτα των κατοίκων στην περιοχής Ασίας-Ειρηνικού δεν έχουν πρόσβαση σε νερό μέσα στην κατοικία τους, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που εμφανίζει αυτή η πλευρά του πλανήτη, υπογραμμίζει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (BAsD) στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η κακή διαχείριση και η έλλειψη επενδύσεων στις υποδομές ύδρευσης, είναι οι βασικές αιτίες για την κατάσταση αυτή, εκτιμάται στην έκθεση.

Από το 1990 έως το 2010, 900 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού απέκτησαν πρόσβαση σε καθαρό νερό, το οποίο διοχετεύεται από δίκτυα υδροδότησης, σύμφωνα με τη μελέτη, που χαιρετίζει την πρόοδο αυτή.

Ωστόσο το 65% του πληθυσμού ζει ακόμη χωρίς νερό.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στις χώρες του Ειρηνικού και της νότιας Ασίας, όπου αντίστοιχα μόλις το 21% και το 23% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο νερό στην κατοικία του.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχει οικονομική δύναμη αλλά διαπιστώνεται ότι καμιά αναπτυσσόμενη χώρα στην περιοχή δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής στο θέμα της παροχής νερού.

Υπενθυμίζεται οτι ανάλογες ανυσυχητικές διαπιστώσεις είχαν γίνει πρόσφατα και για την περιοχή της Μέση Ανατολής σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης της ΝΑΣΑ ¨Water Resources Research¨, το οποίοανέφερε πως η κακή διαχείριση στην Μέση Ανατολή, η αυξημένη ζήτηση σε υπόγεια νερά και οι επιπτώσεις της ξηρασίας του 2007, έχουν προκαλέσει απώλεια νερού σχεδόν ίση με το μέγεθος της Νεκράς θάλασσας με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Οι ερευνητές εστιάζουν πως τα αποθέματα νερού κατά μήκος της κοιλάδας των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη σε Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν, έχουν μειωθεί κατά 144 εκ. κυβικά χιλιόμετρα.

Ετιμάται οτι η εξασφάλιση υδάτινων πόρων θα αποτελέσει μια από τις βασικότερες αιτίες πολεμικών συγκρούσεων στα επόμενα 50 χρόνια, ενώ πιθανές συνέπειες θα επιρρεάσουν άμεσα πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής μεταξύ των οποίων την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες βρίσκονται σε άμεση γεωγραφική εγγύτητα με την Μ. Ανατολή.



defencenet.gr

Σχόλια