Όλα τα πρακτικά των καυγάδων της Προανακριτικής


Πρωτοφανή ήταν τα όσα εκτυλίχθηκαν από το πρωί της Πέμπτης στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώπιον της οποίας κατέθεσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος
Η συνεδρίαση διακόπηκε μόλις στο πρώτο 20λεπτο, όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, θεώρησε ότι ο βουλευτής της ΝΔ Ά. Γεωργιάδης, προστάτευε τον μάρτυρα με τις ερωτήσεις του.
Λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε, ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, διέκοψε τη συνεδρίαση και ακολούθησε πανδαιμόνιο.
Διαβάστε μερικά αποσπάσματα από τα πρακτικα της χθεσινής συνεδρίασης:
Για το cd και τις συνομιλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου και Ιωάννη Διώτη καθώς και το πανδαιμόνιο που επικράτησε μεταξύ Άδωνια Γεωργιάδη, Ηλία Κασιδιάρη και Χρήτος Μαρκογιαννάκη:
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Κύριε Πρόεδρε, πρέπει και εσείς και η Επιτροπή –και προφανώς το λέω εκ του περισσού- να κάνετε μία θεμελιώδη διάκριση μεταξύ των στοιχείων που γνωρίζουμε σήμερα και των στοιχείων που ήξερε ο καθένας, όταν επελήφθη λόγω κάποιας ιδιότητας της υπόθεσης αυτής.
Ο βαθμός δηλαδή δευτερογενούς γνώσης που έχω σήμερα είναι τελείως διαφορετικός από αυτά που μου εξέθεσε ο κ. Διώτης, όταν με ενημέρωσε το καλοκαίρι του 2011 και από αυτά που σταδιακά έρχονταν στο φως της δημοσιότητας από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 και μετά, όταν άρχισε η έντονη δημοσιογραφική συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό.
Όταν με ενημέρωσε ο κ. Διώτης, μου είπε ότι αυτό είχε έρθει μέσω των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδος και Γαλλίας. Δεν μου προσδιόρισε ούτε πότε, γιατί δεν ήξερε, ούτε πώς ακριβώς γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν ήξερε. Όταν άρχισα να παρακολουθώ το θέμα, γιατί ο κ. Διώτης με πήρε τηλέφωνο στις Βρυξέλλες που ήμουν και μου είπε ότι υπάρχει θέμα και αναζητείται το άτυπο αντίγραφο που μου είχε αφήσει και εγώ έκανα ώρα να θυμηθώ περί τίνος πρόκειται, άρχισα να παρακολουθώ τις αφηγήσεις.
Η αφήγηση του κ. Παπακωνσταντίνου, στην πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση στο ΜΕGA, ήταν πως το έλαβε αυτό μέσω του Υπουργείου Οικονομικών μετά από συνεννόηση με την ομόλογό του Υπουργό Οικονομικών στα τέλη του 2010.
Επειδή εγώ ήξερα ότι αυτό έχει έρθει μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών, επικοινώνησα με τον κ. Μπίκα. Ο κ. Μπίκας έχει διατελέσει Διοικητής της ΕΥΠ και είναι φίλος μου από το 1993, γιατί ήταν εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επί Υπουργίας Παπούλια και εγώ ήμουν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και έχουμε διαχειριστεί πάρα πολλές κρίσεις μαζί την περίοδο εκείνη, βέβαια μαζί και με άλλους, ένα μεγάλο επιτελείο του Υπουργείου Εξωτερικών.
Τον πήρα λοιπόν και του είπα «με συγχωρείς, ακούω τώρα και το ακούω για πρώτη φορά ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου το παρέλαβε αυτό μέσω του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας στα τέλη του 2010». Μου είπε «εγώ μίλησα με το γάλλο ομόλογό μου την άνοιξη του 2010». Εγώ, λοιπόν, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είπα «θέλω να έρθω να σας ενημερώσω για την άφιξη του υλικού αυτού μέσω των μυστικών υπηρεσιών την άνοιξη του 2010».
Στη συνέχεια, ο κ. Μπίκας μου διευκρίνισε ότι δεν ήξερε πότε ήρθε πραγματικά. Αυτός έκανε την συνεννόηση την άνοιξη, αλλά μπορεί να είχε έρθει και αργότερα. Αυτό το διευκρίνισα στην Επιτροπή.
Τελικώς απεκαλύφθη από τα στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών ότι αυτό εστάλη μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 και με αγγελιοφόρο ήρθε και παρεδόθη στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου, στις 29, στις 30; Πάντως στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010, κάποια στιγμή, υπάρχει και USB, που έχει παραχθεί από αυτό το CD. Άρα, αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν επιβεβαιώσει και οι Γάλλοι, αν δεν κάνω λάθος, η οδός άφιξης του CD από τη Γαλλία στην Ελλάδα.
Επειδή μου θέσατε και το ζήτημα του κ. Βαξεβάνη και της θεωρίας -που υιοθετούν από ό,τι βλέπω, από δημοσιεύματα του Τύπου και του διαδικτύου, και ορισμένα μέλη της Επιτροπής- ότι μπορεί να υπάρχει και άφιξη αυτού του υλικού πριν από την επίσημη ή ημιεπίσημη ή ανεπίσημη, αλλά πάντως γνωστή άφιξη στις 29 Σεπτεμβρίου, μέσω της πρεσβείας στο Παρίσι.
Αυτό έχει και μία παρεπόμενη –ας το πούμε- συνέπεια, ότι μπορεί ο κατάλογος που δημοσίευσε αυτός ο δημοσιογράφος να προέρχεται από αυτή την πρώτη ανεπίσημη και άγνωστη παράδοση. Φευ, όμως, αυτός ο κατάλογος έχει δύο χιλιάδες πενήντα εννέα αρχεία. Άρα, αυτό τι είναι; Είναι ένα σενάριο που λέει ότι οι Γάλλοι αφαίρεσαν τα τρία συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου, τα έστειλαν αυτά πριν την επίσημη αποστολή στις 29 Σεπτεμβρίου 2010.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 έστειλαν το CD με δύο χιλιάδες εξήντα δύο αρχεία και το ξαναέστειλαν στις 30 Δεκεμβρίου 2012, πάλι με δύο χιλιάδες εξήντα δύο αρχεία. Και έρχεται ένας μάρτυρας, τον οποίο εξετάσατε πριν παραδώσει προς πραγματογνωμοσύνη αυτά που δημοσίευσε, για να δούμε μήπως έχουμε κάποια παραποίηση, μήπως έχουμε μία πλαστογραφία μετά χρήσεως, για παράδειγμα, στην υπόθεση αυτή και υιοθετείται από μέλη της Επιτροπής αυτό το απίθανο σενάριο. Και με ρωτάτε τώρα επ' αυτού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν υιοθετείται, ερευνάται.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Από κανένα μέλος της Επιτροπής...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οφείλετε να ενημερώσετε τον κύριο μάρτυρα ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν υιοθετήσει κανένα σενάριο. Επιφυλασσόμαστε όλοι για την έκδοση του πορίσματος. Παρακαλώ να ενημερώσετε το μάρτυρα.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Αυτά είναι ιστορίες για αγρίους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε κάποιο πρόβλημα;
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Έχω εγώ πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε. Αυτό το σενάριο που ανέφερε ο κύριος μάρτυς αναφέρθηκε πρώτη φορά από αυτόν. Δεν τον έχει αναφέρει κανείς. Είναι μία δική του φαντασίωση αυτό το σενάριο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Όχι, εγώ σας παρακαλώ. Του κάνατε εσείς καμμία ερώτηση για τον Βαξεβάνη, ότι πήρε από μυστικές υπηρεσίες; Αν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοια πράγματα!
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Δεν θα με διακόψει κανείς. Δεν θα παρεμβληθεί κανείς στις ερωτήσεις και στις απαντήσεις μου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ πάρα πολύ...
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς τι κάνετε; Τι υποδεικνύετε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κωνσταντοπούλου...
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Βενιζέλος είναι μάρτυρας εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Κανείς. Ό,τι λέει το άρθρο 223 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε.
Κύριοι συνάδελφοι, έχετε κάποιο πρόβλημα με τον τρόπο με τον οποίο θέτω τα θέματα; Εγώ είμαι αυτός που είπα ότι δεν υιοθετήθηκε εδώ μέσα από κανέναν, αλλά ερευνάται κα ορθώς ερευνάται.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Όχι, υιοθετήθηκε.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ουδέποτε ερευνήθηκε η περίπτωση η λίστα του κ. Βαξεβάνη να έχει προέλθει από μυστικές υπηρεσίες. Ουδέποτε συζητήθηκε αυτό το πράγμα εδώ μέσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κασιδιάρη, σας παρακαλώ πάρα πολύ.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εντελώς διαφορετικά πράγματα συζητήθηκαν και στοιχειοθετήθηκαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πάρα πολύ, θα έρθει η ώρα που θα έχετε τη δυνατότητα να υποβάλλετε ερωτήσεις.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ζητώ το λόγο επί της διαδικασίας, κύριε Πρόεδρε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν υπάρχει θέμα διαδικασίας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ –ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Με συγχωρείτε, στην κατάθεση του κ. Βαξεβάνη και στην πραγματογνωμοσύνη που ...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε συνάδελφε. Θα έρθει η σειρά σας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ –ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: ...ισχυρίζεται ότι το CD που έχει φτιάχτηκε στις αρχές Αυγούστου, άρα ενάμισι μήνα πριν παραλάβουμε το CD. Άρα πως δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή; Έχει συζητηθεί από τον κ. Βαξεβάνη! Θα μας τρελάνουν κάποιοι εδώ μέσα;
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεν μας ενδιαφέρει ο κ. Βαξεβάνης, κύριε Γεωργιάδη. Για το Βαξεβάνη θα συζητάμε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ –ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει υιοθετήσει τον κ. Βαξεβάνη.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Αυτό το σενάριο που λέει ο κύριος μάρτυς σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με την ...
ΣΠΥΡΙΔΩΝ –ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σταματήστε να υποστηρίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ ασταμάτητα.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ποιος υποστηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ; Τι ανοησίες είναι αυτές που λέτε τώρα; Εγώ υποστηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς είστε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Θα προστατεύσετε το κύρος της Βουλής των Ελλήνων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Διακόπτουμε για πέντε λεπτά για να επέλθει ηρεμία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Τα λέτε πάρα πολύ ωραία. Με κατέπληξαν αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που φέρεται να έχουν ανταλλαγεί μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Διώτη στις 7 Ιουλίου του 2011, δηλαδή, αρκετές ημέρες μετά την αλλαγή στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Οικονομικών, διότι από το σύνολο αυτών των μηνυμάτων προκύπτει ότι εγώ απουσιάζω...
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να σημειωθεί, απλώς, κύριε Πρόεδρε, ότι τα έχει και μπροστά του ο μάρτυρας, επειδή δεν μαγνητοσκοπείται η συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι τα έχει και μπροστά του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ πολύ. Άλλη φορά δεν θα παρέμβει κανένας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Ακούστε, δεν θα δεχθώ ούτε υπαινιγμό προσβολής! Φυσικά τα έχω μπροστά μου. Αφού διαρρέουν από την Επιτροπή σας, δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης και δεν διασφαλίζετε το απόρρητο εσείς, ως μέλη της Επιτροπής!
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στον Πρόεδρο να τα πείτε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ συνεχίστε.
Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ μην διακόπτετε.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Κάποια μέλη της Επιτροπής. Προσωπικές αιχμές δεν δεχόμαστε. Κάποια μέλη της Επιτροπής διαρρέουν!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, κύριε Κασιδιάρη, βοηθείστε να πάμε ομαλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Δεν είδα καμία διαμαρτυρία...
(Θόρυβος στην αίθουσα)
Δειτε όλα τα πρακτικά της ντροπής ΕΔΩ

Σχόλια